çevresiyle geniş alan foto çek yükle ,yunan tanrısı athenayıda tasvir eder -
çevresiyle geniş alan foto çek yükle ,yunan tanrısı athenayıda tasvir eder -
1609595549884 - Hızlı Resim karşıdan görüntüsü böyle
>Anadolu mitolojisinde baykuş uğursuz olarak kabul edilmekte ve pek sevilmemektedir. Kimin evinin yakınında baykuş öterse o evde birinin öleceğine o evin başına büyük bir felaket geleceğine inanılmıştır. Baykuş ocak yıkan, yıkılan ocaklarda yuva kuran bir kuştur. Bundan dolayı bir ürküntü ve yıkım simgesidir.> Günümüzde baykuşa çok da iyi gözle bakılmıyor. Ancak tarihi incelediğimizde Türkler baykuşa büyük önem atfediyor. Eski dönem Türkleri baykuşu ‘ugi’ olarak isimlendirmiş , Bilgeliğin ve fedakârlığın sembolü olarak görmüşlerdir.
Anneyle bir tutulmuş,, Hatta o kadar değerliymiş ki baykuş, kadına ve anneliğe verilen önem neticesinde, Manas Destanı’nda olduğu gibi ‘baykuş ana’ diye bir varlıkla bile karşılaşabiliriz.
Bunun dışında anlatılan kıssalarda baykuş ‘bilge kuş’ olarak da tasvir edilmiştir. Bu bilgelik baykuşu kartalla birlikte şaman kıyafetlerinde pençelerinin kullanılmasına sebep olmuştur.
Türk kültüründe bir de atasözü vardır; Baykuşun kısmeti ayağına gelir. Ne demek bu atasözü? Rivayet odur ki Hz. Süleyman baykuşu ödüllendirmiş ve hiçbir zaman yiyecek aramadığıdır.
Baykuş, tüm kuşlar içinde en sessiz uçuşu gerçekleştiren hayvandır.
baykuş, kendisi gibi avcı olan pek çok kuşa göre çok daha zeki, çok daha donanımlı ve çok daha yeteneklidir.
Baykuş avının üzerine atıldığında, avlanan canlı hiçbir ses algılayamaz.Kanat çırpmasına rağmen neredeyse hiç oluşmayan sesin yarattığı avantaj sayesinde tıpkı bir hayalet uçak gibi fark edilmeksizin avına saldırır.Baykuşların neredeyse sessize yakın uçmasının ardındaki sebeplerden bir tanesi de kanatlarındaki kıvrımlardır,Baykuşun kanadında çok sayıda pürüzlü çıkıntı olduğundan, büyük girdaplar yerine küçük girdaplar oluşur ve baykuş son derece sessiz bir uçuş gerçekleştirir.
Fakat diğer avcılar havadayken hem ses hem de girdap oluştururlar.
Geçtikleri yerlerde maddi olarak varlıklarını hissettirdikleri için avcılık konusunda baykuşlara nazaran çok daha fazla dezavantaja sahip olurlar.
Baykuşlar bu sessiz hareket etmenin ötesinde sadece yer üstündeki değil yer altındaki sesleri de gayet iyi duyacak kadar yeteneklidir.
Kar altında hareket eden bir fareyi bile kolaylıkla yakalayabilir. Bunu sağlayan da adeta bir uydu gibi şekillenmiş kafasıdır.
Baykuşlar iyi birer gözcü değillerdir fakat neredeyse yuvarlak kafasını tıpkı bir uygu gibi kullanır.
Avın peşindeki baykuş, kafasını ses dalgalarının geldiği yöne doğru uydu gibi döndürüp ayarını yapıyor ve o karların üstüne uçuyor.
Pençelerini ses dalgalarını algıladığı yere daldırıyor ve çıkardığında avı pençelerinde…
Tüm bu anlatılanlardan ötürü baykuş, "işini en sessiz olarak yapan" ünvanını almaya hak kazanmıştır.
Farklı Kültürlerde Mitolojiden Sanata “Baykuş†İmgesi | Nereye
Bu noluyo acaba gezindiğim yerlerde denk geliyor
![]()
Yerin Altını Üstüne Getiren Adam
Cizgiyi takip et aile mezarina benziyor acilmadiysa kabartma figurun baktigi yonde baskalari olmali.
Aynen bende önce tabut yazdım sonra sildim resimde.
Var bu şekillerin izlerin manası amma çözemedim.
Üstündeki baykuş net. Mezar olmalı nerede ?
Derinde veya uzakda veya zorlu.
Ama bana soracak olursan acemi defineci olarak.
Böyle büyük hayvan büstleri veya insan büstleri hiç ilgimi çekmiyor.
Büyuk yapma kayalıkların hazinesi bence pek yok.
Vardir belki nadir buda onlardan olabilir mi olur.
Yapacağın bulunduğu kayalığın kendisini diblerini çıbıkla boşluk bakman. Sonra baykuşun baktığı yeri kontrol et. Arkasıni kontrol et sonra bizde resimlerden karar verebilelim burası olabilir şurası olabilir diye usta.
Yerin Altını Üstüne Getiren Adam
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)